Web sitemize hoşgeldiniz, 29 Mart 2024
Beğen 1

İslamda Anne ve Baba Hakkı-Hisar Camii Vaazı-26 Mayıs 1991

Hayatının çoğu gaflette geçen insanoğlu, bu fani âlemde çok pahalı şeylere taliptir: Allahın kendi cemalini görmeye… Fakat insana verilen sermaye bütün bu ebedi güzellikleri kazanmaya yetmez.
İnsan ucuz bir varlık değildir. Bunun içindir ki secde Allah’a mahsus bir keyfiyet olmasına rağmen O (c.c.), meleklerin Hz. Âdem’e secde etmelerini emretmiştir.
Mesafelerin bittiği ve zaman mefhumunun ortadan kalktığı nokta, kulun Allah’a en yakın olduğu an.. secde anı…
Allah Resûlü’nün (s.a.s.) beyanları içinde anne-baba hakkı; “Yazıklar olsun anne-babasına veya ikisinden birisine ulaşıp da bu büyük vesileyi değerlendirip cennete giremeyenlere!..”
Asrımızda, insanımıza ait değerler ve dinamikler bir bir yıkılmıştır. Bu yıkılan değerlerden biri de anne ve babaya saygının ortadan kalkmasıdır. Onlar asrımızın çarpık düşüncelerinin mazlumu, mahkumu ve mağduru haline gelmişlerdir.
Efendimizin, sütanesine karşı gösterdiği örnek davranış: Mekke’nin fethinden sonra süt annesi yanına geldiğinde, Efendimiz hemen ayağa kalkmış, cübbesini yere sermiş ve onu üzerine oturtmuştur.
Çağımızda anne-babaların içler acısı durumu ve Cenabı Hakkın onlara verdiği kıstaslar üstü paye…
Günümüzde örnek bir davranış, anne-babasına saygı ve hürmet içinde geçen bir ömür…
Anne-babanın çocuğuna karşı davranışı fıtri bir davranışken, çocuğun anne ve babasına karşı davranışı bir hak, bir vecibedir ve bu yüzden onların haklarını ödemek nerdeyse imkansızdır.
Cihada çıkmak için kendisine gelen sahabiye Efendimizin tavsiyesi: “Dön, eğer bir cihad yapacaksan anne ve babana karşı cihadını yap!”
Yurtlarını-yuvalarını terk edip Allah Resûlü’ne biat için gelen fakat anne ve babasını gözyaşları içinde bırakan birisine Efendimizin cevabı: “Dön, ağlattığın gibi güldür onları!”
Anne ve babaya itaat, belaların kalkmasına ve rızkın artmasına vesiledir: “Eğer aranızda iki büklüm ihtiyarlarınız, süt emen çocuklarınız ve ot otlayan hayvanlarınız olmasaydı belalar dolu gibi başınıza yağardı.”
Mağarada mahsur kalan üç arkadaş ve kurtuluş için Allah’ın rahmine vesile yaptıkları yakarışları…
Bir güne sığmayacak bir hak.. anne ve babalara verilen bir gün onların çiğnenen haklarını karşılamaktan çok uzaktır.
Annenin mi babanın mı çocukları üzerindeki hakkı daha fazla? Efendimizin bu mevzudaki beyanları…
Ayetler ışığında anne-baba hakkı ve ukuk’un (anne-babaya karşı serkeşlik etmek) encamı…
İslam’da üç büyük günah: Allah’a ortak koşmak, anne ve babaya karşı serkeşçe davranmak ve yalan yere şehadet etmek.
Kıyamet gününde Allah’ın kendileriyle konuşmayacağı üç zümre…
Asrı saadetten ilginç bir sahne.. son nefesini vermek üzereyken annesini rencide ettiğinden dolayı telkine cevap vermeyen bir genç ve Efendimizin tasavvurları aşan feraseti…


Vaaz-Sohbet Dosyaları

Sitemizde sanatçıya ait toplam 46 eser bulunmaktadır. Sanatçının sayfasına gitmek için tıklayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.